Barion Pixel
+36 20 995 0707 / info@theterra.hu

Esszenciális olajok

A növények miért tartalmaznak esszenciális illóolajokat?

 

A legjobb illóolajokat a növények különböző részükön tárolják, és a szakemberek ezeket általában vízgőz desztillációval nyerik ki belőlük. A növények maguk termelik ezeket az olajokat, hogy megvédjék önmagukat a mikroorganizmusok, azaz a baktériumok, a vírusok vagy a gombák fertőzésétől. Ezért egyes összetevők erős antibakteriális, vírus- vagy gombaölő hatással bírnak, amit az aromaterápia előszeretettel alkalmaz. Egyes növények az illóolajaikat arra használják, hogy elűzzék a számukra veszélyes rovarokat, állatokat. De a növények védekeznek az UV sugárzással, a túlzott vízpárolgással szemben is, ezt úgy érik el, hogy leveleiket egy réteg viasz szerű bevonat védi. Más növény a sikeres beporzás érdekében illatjaikkal vonzzák a méheket és más rovarokat.

 

Az esszenciális illóolajok rövid történelme

A növényi illóolajok (ma aromaterápiának nevezzük) gyógyító erejét már az ókori egyiptomiak és mezopotámiaiak is ismerték, sőt használták is. Biztosan mindenki hallott róla, hogy illóolajokat, különböző gyantákat használtak a múmiák bebalzsamozására. A Távol-Keleten viszont gyógyászati eszközként használták a növények kivonatait. Tudtad, hogy fájdalomcsillapító hatásuk mellett a kábító hatásukat is alkalmazták. Sajnos a középkorban a boszorkányüldözésnek köszönhetően a növények ilyen típusú felhasználása a háttérbe szorult. A 20. század elején René-Maurice Gattefossé francia kémikus, aki egy kozmetikai és parfümlaboratóriumban dolgozott, szisztematikusan kutatni kezdte az illóolajok gyógyító erejét. Ő maga is egy a laboratóriumban bekövetkezett robbanás következtében megégette a kezét, miután levendulaolajjal kente be a sebet, meglepődött a gyors és hegmentes gyógyuláson. Ez ösztönözte arra, hogy az aromaterápiával kapcsolatos gyógyulási lehetőségekről kutasson. Az első világháború alatt kifejlesztett egy illóolaj alapú fertőtlenítő szappant, amelyet ruhák és kötszerek mosására használtak. Az első világháború után Gattefossé egyre inkább a növények esszenciális kivonatának gyógyító hatásának kutatására összpontosított, és 1937-ben kiadott egy könyvet, amelyben először használta az aromaterápia kifejezést, amely napjainkban már egy teljes iparágat takar.

 

 

Ma már az aromaterápia a gyógynövénygyógyászat modern, nagyon alaposan feltérképezett része, amelynek számos hatását tanulmányok, kutatások igazolják.

Mit jelent az esszenciális illóolaj?

 

Mit jelent az esszenciális illóolaj kifejezés?

Az esszenciális szó jelentése alapvető fontosságú, nélkülözhetetlen. Azokat az anyagokat nevezzük így, melyek a test egészséges működéséhez elengedhetetlenek, ám a szervezet egyáltalán nem, vagy csak elégtelen mennyiségben tudja előállítani őket. De idegen nyelven az esszenciális olajok megnevezése: ätherische Öle, amely szóösszetétel az äther a görög nyelvből származik, és azt jelenti, hogy mennyei levegő, spiritualizált, angyali, átlátszó. Már ez is önmagában az esszenciális olajok illékonyságára utal. Az aromaterápiában ezeket az összetevőket ezért a növények lelkeként is emlegetik. Az esszenciális illóolajok a növény jellegzetes tulajdonságait zárják magukba, és az aromaterápia tudatosan használja ezeket, hogy ne csak a testünket, hanem a lelkünket is finoman ápolja.

 

Ki használhatja az esszenciális olajokat?

A gyerekeknek és a csecsemőknek megvannak a számukra kifejlesztett esszenciális illóolajaik és az ehhez tartozó adagolási javaslatok. Ezért ne kezeljük őket a felnőtteknek kifejlesztett illóolajokkal. Ne feledjük, amennyiben áldott állapotban vagyunk, semmilyen illóolajat nem használhatunk.

doTERRA esszenciális illóolajok

 

Hogyan használjuk az esszenciális illóolajat, mire jók?

Akár a kozmetika területén, akár bőrön, masszázsolajként, légzőszervi, orális, anális, vaginális vagy balneoterápiás kezeléseken, a doTERRA illóolajok a különféle hígítások tiszteletben tartása mellett használhatók. Ne feledjük, hogy az illóolajokat soha nem szabad hígítás nélkül használni, mert bőrirritációt okozhat. Ezeket mindig cseppenként kell hígítani alap illóolajjal vagy másnéven bázisolajjal. Ne aggódjunk, a hígítás hatására az esszenciális olaj nem veszti el hatását.

 

A konyhámban használhatok doTERRA esszenciális illóolajokat?

Természetesen, az esszenciális illóolajok ebben is segítenek nekünk. Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy hogyan lehetséges az, hogy egyszerre javítunk saját és családunk egészségén miközben élvezük a finom ételeket is? Amikor az egészségünk javításáról beszélünk, akkor nem feltétlen kell csak a fogyásra gondolni. Hanem arra, hogy gondoskodunk a testünk kiegyensúlyozottságáról és eközben megóvjuk a betegségektől, sőt szükség esetén meg is gyógyítjuk.

 

Biztonságos az esszenciális illóolajokkal főzni?

A konyhában az illóolajok használata egy nagyon vitatott téma. A doTERRA olajok koncentrál formában találhatók az adott üvegcsében, és mint tudjuk páratlan erővel vannak felruházva. Mivel mindegyünk szervezete más és más dolgokra allergiás ezért biztonságosabb, ha fogyasztásuk előtt konzultálunk egy egészségügyi szakemberrel. Ez hatványozottan igaz, ha terhesek vagyunk vagy szoptatunk. Ne feledjük, ebben az esetben nem csak arra kell gondolnunk, hogy allergiás tüneteket okoz bizonyos illóolajok használata, hanem a helytelen felhasználás esetén, mert nem megfelelően hígítjuk, károsíthatjuk a bélflórát, a májat és a vesét.

 

 

Még mielőtt mindenkit elriasztanánk, rögtön szeretnénk is rögzíteni, hogy főzés során természetesen az esszenciális illóolajok felhasználásának vannak biztonságos módszerei, hogy teljes mértékben kiaknázhassuk azok egészségügyi előnyeit. Valójában, ha receptjeinkhez kis mennyiségű illóolajat adunk, fokozhatjuk számos étel ízét és egészségügyi előnyeit. Az aromaterapeuták egyetértenek abban, hogy az esszenciális illóolajokkal való biztonságos főzés kulcsa annak biztosítása, hogy megfelelően hígítsuk őket, és alaposan összekeverjük egy olyan étellel, amely elkerülhetetlenül zsírt tartalmaz.

Biztonságos doTERRA esszenciális illóolajokkal főzni?

 

Hogyan támogatja fogyásunk az esszenciális illóolaj?

Ezek az illóolajok kiváló eszközök arra, hogy hatékonyabban tudjunk lefogyni és a narancsbőr elleni küzdelemben is társunk lesz. Mindezt természetesen és gyorsan. A doTERRA esszenciális illóolajok megkönnyítik és felgyorsítják a fogyás folyamatát, különösen azáltal, hogy segítik a zsírégetést, csökkentik a vízvisszatartást és küzdenek az evés utáni sóvárgás ellen. Az esszenciális olaj hogyan segít megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól? A zsírtömeg, amely a combon, a fenéken és a csípőn, valamint a felkaron található, bizonyos doTERRA esszenciális illóolaj hatóanyagainak hatására felszabadul, mert felgyorsul a vér- és nyirokkeringés.

 

 

Ezeket az esszenciális olajokat leggyakrabban masszázs során alkalmazzuk, mivel mechanikai hatásuk fokozza a narancsbőr elleni hatékonyságot. Az illóolaj a masszázs során beívódik a szervezetünkbe, amelynek köszönhetően a zsírszövetek feloldódnak és ez segít megszüntetni a cellulitiszt. Természetesen mindegyikünkben felmerül a kérdés, hogy ez mind szép és jó, de melyiket mire használjuk? Tisztító vagy méregtelenítő hatása miatt érdemes a boróka vagy a citrom esszenciális illóolajat választani. Keringést serkentő, például a zöldciprus és a rozmaring illóolaj, és amiről előbb beszéltünk, azok az esszenciális illóolajok, amelyek képesek a zsírt, vagyis a ketonokat lebontani: a cédrus, a kakukkfű, a fahéj és a bazsalikom. Mindegyik doTERRA olaj ára más, ez többnyire attól függ, hogy milyen könnyen nyerhető ki az esszencia az adott növényből. 

 

 

Szűrő
1